1. Telefon: 0765 332 090
  2. Email: zanfirdent@gmail.com
  3. Locatie: Calea Plevnei, Nr. 16, Ap. 3, Sector 1, Bucuresti

Ce este placa dentară bacteriană?


Pentru a vă fi mai usor să înțelegeți ce este placa bacteriană, este bine să înțelegeți mai întâi cum se formează.

Orice mediu și suprafață, în special cele umede, găzduiesc miliarde de bacterii. Aceste bacterii se strâng în colonii și formează ceea ce se numește biofilm. Acesta este un sistem ecologic bacterian, înconjurat de o matrice autoprodusă de substanțe polimerice extracelulare (EPS) care este compusă din polizaharide, proteine, lipide și ADN extracelular (eDNA), care se leagă unul de celălalt și aderă de suprafața unui obiect - pe scurt, diferitele specii de bacterii, se leagă una de cealaltă și se învelesc într-un balon pe care îl produc singure. Ele se folosesc de acest balon, acea matrice, pentru a se proteja într-o oarecare măsură de sistemele de apărare ale organismului nostru și de către factorii externi, precum antibiotice sau dezinfectanți slabi.

Biofilmul începe să se formeze prin atașarea inițială a bacteriilor de sine stătătoare pe orice tip de suprafață. După atașarea inițială, diferitele tipuri de bacterii se unesc formând o microcolonie. Pe suprafața coloniei se formează rețele de polizaharide ce se transformă în matrice, învelișul acela protector. În final, bacteriile continuă să se dezvolte și să se stabilizeze, până când, pe suprafețele dentare, se maturizează în placă bacteriană.

  1. Atașarea bacteriilor
  2. Colonizarea bacteriilor
  3. Formarea matricii celulare
  4. Maturizarea biofilmului


În cavitatea orală, bacteriile se atașează de suprafețele dentare și inclusiv de gingii și interiorul obrajilor (mucoasa orala). Mucoasa orală, similar procesului de schimbare a pielii la șerpi, are capacitatea de a se auto-curăța prin descuamare la nivel microscopic; de aceea placa bacteriană nu se formează pe mucoasa orală, pentru ca este permanent îndepărtată, dar dinții nu au această capacitate. De aceea este necesar periajul dentar și igiena orală, pentru a îndepărta mecanic acel biofilm, înainte să apuce să se dezvolte și să se maturizeze în placă bacteriană dentară.

Dinți acoperiți cu placă bacteriană -
depozitul moale galben de pe suprafețele dentare.






Surse:
Biofilm formation and control strategies of foodborne pathogens: food safety perspectives
Manual pentru rezidențiat stomatologie, Vol I, Prof. Dr. Ecaterina Ionescu, Editura Universitatea ”Carol Davila”, Bucuresti - 2021