1. Telefon: 0765 332 090
  2. Email: zanfirdent@gmail.com
  3. Locatie: Calea Plevnei, Nr. 16, Ap. 3, Sector 1, Bucuresti

Cum afecteză placa bacteriană sănătatea orală?


Smalțul dintelui este cel mai puternic țesut din tot organismul tău; este chiar mai puternic decât osul. Cu toate acestea, smalțul are o mare slăbiciune în ceea ce privește atacul acid.

Pe scala de pH, un mediu de 7, înseamnă un mediu neutru. În categoria aceasta se află apa. To ce este peste valorea de 7 este un mediu bazic sau alcalin. Orice valoare de sub 7, înseamnă un mediu acid. De exemplu cafeaua are un pH de 5, anansul are un pH de 4, iar băuturile acidulate au un pH de 2.5.



Bacteriile din placa bacteriană, după ce consumă o sursă de energie, precum carbohidrații pe care noi îi consumăm zilnic, acestea se multiplică și își elimină materiile reziduale sub formă de acizi și toxine. În faza inițială bacteriile reduc pH-ul de la nivelul smalțului și gingiilor la un pH de 5.5, iar mai tarziu, dacă sunt lăsate să se dezvolte, pot reduce pH-ul la 3.3. Aceasta este o valoare asemănătoare oțetului. Smalțul se degradează la valori de sub 5.5.

Prin degradarea smalțului, bacteriile avansează prin structurile dentare pe calea de minimă rezistență, până când acestea ajung la pulpa dentară unde pot cauza dureri dentare și infecții.

La nivelul gingiei, bacteriile pot provoca sângerări și inflamație gingivală (gingivite) și pot distruge legăturile parodontale, determinănd resorbții osoase și mobilitate dentară (boli parodontale).




























Cele mai bune soluții de prevenție e a cariilor și a afecțiunilor gingivale sunt:
  • igiena orală prin periajul dentar și metodele suplimentare de igienă, precum ața dentară, periuțele interdentare sau dușul bucal;
  • controlul dietei prin moderarea consumului de carbohidrați, alimente și băuturi acide;
  • control periodic la medicul stomatolog și realizare de igienă profesională prin detartraj, periaj și airflow o dată la 6 luni